最後更新: 7/7/2018 22:41 所有已提交之科目評價已經更新。

CHLL 2300 中國文學史(一) Hist of Chinese Literature I

Course Code
CHLL 2300
CHLL2300
科目名稱
中國文學史(一)
Hist of Chinese Literature I
教員
學  分
3
課程性質
中文系必修/中文教育必修
同科其他選

Workload
l   Tutorial
l   MID-TERM X2
l   FINAL
好重


平均
1

極輕

評價教學內容
#1 呢科教既野好多,但都係好重要的,因為你再讀上去時唔知道文學發展個個脈絡,諗野會有盲點。Tutorial要做報告又要做對組回應,有d chur。同埋討論佔成10%,要OK努力去準備。Mid-term第一次好簡單,對著份老師比的source 黎讀,勤力d就可以滿分。個mean可以去到45/50架。第二次就難d,要溫powerpoint,但如果搵到sources的話都唔難應付。考試題目成日翻炒。
評價教員教學
#1 尼古拉伯爵上堂好好笑,成日講到興起,會串連時事發揮。另外,上堂有好多外語聽,由西班牙文,去到德文都有,幾過癮。記得尼古拉伯爵fb,好多叨叨令睇架,睇完之後自己受佢影響可能即刻都想作幾首「也麼哥」。
CUSIS科目資料
Description
This course aims to introduce students to the origins, characteristics, achievements and development of Chinese literature from Pre-Qin to the Tang dynasty.  Students will be able to gain a more comprehensive understanding of the history of Chinese literature.

Learning Outcome
- 了解文學的基本知識及源流發展,能夠描述不同文學作品的特點,並運用文學術語、概念或理論分析作品;
- 能夠運用資訊科技(如資料庫、論文庫、古籍數據庫)輔助學習;
- 能夠準確、流暢地運用中文來表達思想和感受;
- 在學習中運用批判思考能力;
- 在學習、導修與功課上表現一定的創意;
- 對日常生活中的語言或文學問題感到興趣並了解其價值。
其他資料
2017Sem1:學位 70|註冊 70 |剩餘 0
同學推薦
高度推薦

推薦
1
有保留

極有保留



提交你的科目評價

目錄

中大資訊


沒有留言:

張貼留言

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...